Friday, January 21, 2011

Dilemma - Cermin Mata Kanta Lekap atau Pembedahan LASIK?

Cermin Mata
  • huhu.. mengenali benda alah ni sejak 6 tahun yang lalu.. 
  • tak suka lah! rimas lah! rasa macam ade sumting yang bloking kat depan mata lah..
  • sangat tak sesuai pakai yang ade frame.. tapi bila pakai frame less da banyak kali la pulak tukar lens sebab ganas sangat.hehe.. 


Kanta Lekap
  • dah kenal kanta lekap pun sejak 6 tahun yang lalu.. 
  • dulu suka pakai yang color.. tapi sejak 2 tahun lalu cuma pakai colorless je.. 
  • alasan, rasa macam tak kenal diri sendiri bila tengok mata color lain. huhu.. 


Pembedahan LASIK
  • iaitu Laser Assisted In Situ Keratomileusis untuk membetulkan penglihatan akibat rabun jauh atau rabun sekat.
  • mula tertarik bila menonton Nasi Lemak Kopi O.. bila ade sorang doktor tu dijemput untuk explain pasal ni...
  • mahal kot.. tapi kalau dikira, dicongak, sama je kos yang i duk beli contact lens tetiap bulan tu..haha..
Sekarang tengah berfikir, either nakgi buat spec baru ke or saving untuk operate.. mata da perlu rehat dari contact lens ni.. huhu.. sedihnyer.. dah la memang tak suka pakai spec.. rimasss!!
tu la..dulu dulu sibuk ngadap PC berjam jam.. sekarang ni, terima la akibat.. huhu.. sayangilah mata..

2 comments:

. m i s s a v e r a g e . said...

kalau buat lasik, adakah ia bertahan?
mata jadi clear balik tak?
ade jugak my boss recommend buat lasik..
tp takut macam tu lah..

armouris said...

lagi info tentang pembedahan lasik di SIHAT SELALU - LASIK Teknik Pembedahan Laser Kornea