Friday, June 21, 2013

Gaji LAE!


Gaji LAE?

LAE tu singkatan kepada License Aircraft Engineer. Kalau dalam aviation, orang kalau kata dia tu engineer mungkin kena kutuk seumur hidup la dengan geng geng diorang.. Orang luar memang akan menamakan mereka Engineer. Tapi orang orang yang memakai baju putih dan berbalak dibahu dalam aviation ni gemar dipanggil LAE. Engineer? 10 tahun lah kawan kawan LAE kutuk.. Yup.. It's happened!

Basic gaji sebagai LAE biasa biasa je.. Ditambah elaun itu dan ini, boleh la dapat 5000 sebulan.. Kalau rajin overtime.. Kalau nak lebih.. Overtime.. Dan overtime.. Itu je cara nak gaji banyak. Bila dah lama bekerja, dan still ditahap sama dengan satu approval, overtime pun taknak, tak boleh buat apa la.. Tak banyak la gaji.. Macam I lah.. Overtime? Sayang balik rumah jaga Isyraf lagi bagus. Tak payah overtime.

Nak tak nak, blogging lah mummy di rumah sambil melayan Icrap.. Bisness Shaklee pun bagus jugak.. Masyuk... Contact me ya orang orang di area Subang Impian kalau nak order Shaklee.. Harga dijamin puas hati.. Opsss... Keluar topik..

Tapi, 

Kalau rajin belajar, rajin bekerja rajin mengulangkaji pelajaran.. Belajar lagi! Boleh la dapat gaji lebih. 10 tahun kerja, approval pun meriah, gaji pun meriah la.. Cuma, orang yang dasar adalah seorang pemalas, belajar pun agak agak untuk dapat kerja je, tak sesuailah berada di aviation sebagai seorang LAE. Nak jadi Junior Technician boleh la.. Kerja sebagai LAE akan terus belajar dan belajar sehinggga dah taknak kerja. Even nak start buat kerja pun kena bukak manual dan baca dulu.. Orang tak suka membaca, sila tanamkan nilai murni suka membaca dikalangan anda jika bercita cita ingin menjadi LAE. 

Sekian.. Sambung kerja.. Daaaa.....

13 comments:

Ann Ishak said...

saya berminat nak jadi LAE, masih boleh diterima masuk belajar lagi tak kalau dah 3 series ni hiksss

Anisah said...

Ramai jer junior technician yg jadi LAE dalam 3 series ni.. Tapi dari opis nak blaja jadi LAE turn naik kapal terbang hari hari, den pun malass.. Baik duduk opis keje 9 to 5.. Hahahaha

Tulip Merah said...

penah nak apply sebab admire keje abg saye kat airod.. isi borang tapi tak hantar..hehehe

Anisah said...

Sy tak berniat nak apply.. Tp interviewer yg paksa apply.. Huhu

Maziah Hassan said...

akak kerja kat mana?

Anisah said...

kt KLIA sekarang...

Khairunisa Zakaria said...

Betul kata2 kamu tu anisah.saya dah jemu nak ngadap qa just to get company approval...huuu

Anonymous said...

SUAMI AWAK HNSEM R¬¬

Nazrul Izwan said...

mcam mana nk apply? sye brminat .. lpasan spm

mohd hamiduddin said...

Dulu apply u mana untuk jadi aircraft maintenance engineer?

mohd hamiduddin said...

Dulu apply u mana untuk jadi aircraft maintenance engineer?

Anisah Abdullah said...

dulu saya adalah trainee aircraft engineer dekat MAS training School. But now, stay at home mom sebab dah kena buang akibat MAS dah bankrup.

honestly, in current situation, Basic License Engineer holder ramai yg menganggur. or working as technician even holding DCA license, so better pilih kerjaya lain.

Anisah Abdullah said...

then, ada ke universiti yang ada Approved Training Organisation untuk conduct course untuk menjadi LAE kat malaysia?
Cuma ada


http://www.dca.gov.my/Division/Airworthiness/Approved%20Training%20Organisation.pdf