Monday, June 07, 2010

Aiskrim Goreng..Yummy...

adoi..kakak ku bwt hal..tbe2 dia ckp pasal eskrem goreng pulak..
da lama x makan eskrem goreng ni..
dulu mse kecik2 salu gak makan kt food court kt pantai batu burok tu..
tp sekarang, da x jumpe pun.
so ape kata bwt sendiri plak..
bukan susah sgt pun..
jom kite try jom..
resepi da ade ni... :-)

okeh! kt sini anisah story step by step nk bwt eskrem goreng k!!

firstly, letak eskrem, suka ati korang nk ape flavor ke atas roti yg lembap mcm ni...
pastu, tekan roti yg dengan acuan telur kuat kuat sampai jadi camni..

after da bentukkan, kena masukkan ke dalam plastik..simpan kat dalam fridge dulu at least 3 jam...kt tempat frozen tau..


bile korang rse nak makan, bole la amik dari fridge then goreng ngan minyak yang betol2 panas tapi api dapo yang perlahan tau..maid i salu marah ble i x gune api yg sangat perlahan mase menggoreng.huhu..
cowie ye kak sue..hehe


haa!!cenggini le rupe eskrem kt dalam kuali tu ...
okeh...da siap da pun goreng..make sure goreng jangan smpai rentung k!!nampak cam pau goreng pun ade..
mBk..ni doRaYaKi versi saye..=)


okeh! now bole la hidang dalam pinggan...

if korang rase nak letak susu cair ke kt atas pun bole..
kalau xnak, nak mkn trus je pun takpe..
mane2 je..
janji korang hepi k...
TaaDaaa!!!!!
da siap..
Yummy!!


SELAMAT MENCUBA!!!!

6 comments:

AcanCapik said...

huh, macam sedap jek...

Si Kenit said...

laparlahhh sedap ;)

Sendra said...

owhhhh..macam tu ke cara buat nya???baru tahu baru tahu baru tahuuu!!!hahahha...terima kasih sudi berkongsi..sumpah tak pernah tahu cara buatnya,makan rajin kat kedai,tapi tak pernah buat..macam tu rupa2nya..haha..okey lepas ni nak buat..ni serius!haha

nabilah_2908 said...

wee..sedapnya..mudah lak tu...biasanya beli jer...huhu...

thnks cz sudi share...nk try gak nnti.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
ALAHAI PEREMPUAN

Miss Anisah said...

korg try la bwt..x susah pun..

for acan, nnti ko bwt house warming aku bwk eskrem goreng..hehe

j0j0_bdiN@ said...

wah~~cari gak cemane care2 nak buat aiskrim goreng ni~
kat sini baru dapat~!
tenkiut yep!