Saturday, September 18, 2010

Raya Kami!

huahaha..
hari ni baru nak update tentang raya..
da out dated ke??
tak kesah...
still mood raya lagi..

1 Syawalberaya dengan mak dan ayah je kat rumah..
tahun ni abang kakak semua raya kat rumah mertua diorang..
biase la selang seli la.
baru fair..
ye dok..
so,
bile da bertiga je kat rumah,
mak malas nak masak banyak banyak..
hukhukhuk..
sampai hati mak.
anak bongsu mak kena makan pape yang ade je..
menu mak,

ketupat nasi
kuah kacang
tapai

huh!
tak besh langsung!!

mak tak buat menu febret anak mak yang bongsu ni pun.
huh!!
cedey je..
tapi takpe..
after Solat Sunat Aidilfitri,
gi raya umah Ayah Wan dan Mak Yah.
boleh makan sedap2..
menagih kasih ngan family angkat jela..
hehehe...

iskh..
tak baik betol..
sebenarnya memang da plan awal awal,
mak, tak payah masak banyak2 la pagi raya,
lepas solat, kite pegi raya rumah Ayah Wan.
Mak Yah mesti masak sedap!
so tak payah susah susah kite masak.
yang nak makan kite bertiga je.
mak ngan ayah ON jela.
;)

tapi bile beraya sorang sorang kat rumah,
rupenye penat sangat sangat!
nak layan tetamu,
settlekan duit raya budak budak,
pening dibuatnye..
takpela..
once a year..
nama pun raya kan...

seronok eh budak budak dapat duit raya dari kak Cha?
hahaha..bukan duit kak Cha pun.
korang dapat tu duit dari parents akak yer!


condition ayah di pagi raya,
Alhamdulillah..
Syukur, dia nampak sihat.
tetapi berubah bile ke petang..
da tak larat..tido je..ayah..
cepatlah sembuh...

2 Syawal
hari ni,
kepulangan kekanda..
cume Al Ehsan je yang takde hari ni.
jumpa di Chendering aje la..
da rumah mertuanya di sane..
dari pagi da sibuk kat dapo..
macam hari ni lak yang 1 Syawal.
mane taknye..
semua tak sampai lagi,
da order nak makan macam macam benda.

tapi mak mesti la menunaikan hasrat cucu pertama..
wan, nak nasi ayam!
embah aki, nak mercun!
itu permintaan ARAHAN!!
adoyai..
tapi sebab cucu first, ko dapat semua ye..
suke la tu..ayah dari pagi asyik baring je..
adoyai...
lemah semangat..

tapi, bila semua anak cucu dia sampai,
terus bangun layan cucu..
Alhamdulillah..
walaupun nampak muka still pucat..
3 Syawal
plan nak balik ke Kuala Terengganu.
kononnya pagi, tapi petang baru gerak.
biase la..
pesta makan yang tak sudah..
nampak tak kat situ,
raya kami bukan nak beraya..
tapi family gathering..

tapi dah raya, semua orang ada,
tercetus la, family photoshoot kat rumah..
tapi tak cukup korum,
anak lelaki mak sorang takde..
kite shoot yang mane ade ajela..after that,
terus gerak balik ke Kuala Terengganu..
as usual, anisah akan jadi driver ayah.
lagipun ayah tengah tak sihat sekarang ni..

perjalanan ke Kuala Terengganu sangat memerlukan kesabaran.
3 jam setengah..sepatutnye 2 jam setengah je..
wow!!
memang banyak kereta.
tak boleh buat ape da..
penat..
tapi sampai je boleh lak borak borak dengan makteh dan maksu serta cousins sampai tengah malam.
takpe..
raya...
lagipun, kepulangan yang dinantikan..
hoho...
=)

4 Syawal
hari ni pegi beraya ke rumah family ayah dulu..
tapi tak semua.
ke Open House Abang Kamal je..
jimat masa dan tenaga..
boleh jumpe ramai sedara kat situ..
raya yang mengelat!
hehe..
yang penting, pegi 1 rumah dapat jumpa semua orang..
alasan tak beraya sangat tahun ni,
ayah tak sihat..
hoho~
to my family yang membaca...
sorry yer tak sampai ke rumah..
ayah tak larat nak jalan jalan sangat..

5 Syawal

ke rumah atuk sedara pulak..
hari ni beraya ke rumah family mak.
disebabkan rumah adik adik mak ni dekat dekat je, so boleh la pegi banyak rumah.
lagipun family mak ramai,
nak tak nak,
kena habiskan jugak la arini..da habis beraya,
macam biase, anak anak buah mesti nak mandi laut.
dah jadi rutin da.
tak pegi, mesti ade yang muncung ler jawabnye..
adoyai.. bila malam, kanak kanak ini mesti lapa..
penat ler layan korang makan..
2 jam memasak non stop pun korang still tak kenyang..
adoi!
perut stokin kah korang hah budak budak???
6 Syawal
hari ni da tak beraya..
consider raya kami da settle..
kurang asam betol..
padahal banyak rumah lagi tak pegi.
da ade agenda sendiri..
ape dia??
next update!

3 comments: